A Hertelendy-kastély

A Hertelendy-kastély

Ahogy elhagyjuk Kutast, s kirajzolódik előttünk a főúri pompát jelző kovácsoltvas-kapu és felhajtunk a hangulatos kandeláberfények között a kastély főbejáratához, úgy érezzük magunkat, mintha álomvilágba csöppentünk volna.

A bukolikus hangulatú somogyi dombokat elhagyva egy elegáns, minden kényelmi igényt kielégítő szállóba érkeztünk.

align=left A klasszicista stílusban épült kastély belső berendezése ugyan új, de stílusában követi a 20-as évek eredetileg is meghatározó hangulatát. A berendezési tárgyak nagy része a kort is meghatározó neobarokk stílusú bútorokból áll, jó ízléssel összeválogatva néhány biedermeyer darabbal, amely összképében is tükrözi a magyar eklektikus hagyományt. Az enteriőrök hangulatát meghatározzák a monumentális neobarokk csillárok, a hangulatos fényeket adó falikarok. A szálloda különlegessége az eredeti vagy az eredeti formáját megőrző új cserépkályhák magas száma, amelyeket kérésre begyújtják a számunkra. A meleget árasztó cserepek jelenléte valóban meleg otthonná varázsolja a közösségi helyiségeket vagy éppen a szobánkat. A szobák tágasak, világosak, kényelmesek, a fürdőszobákat az ötcsillagos kategóriának megfelelően igényes anyagokból, jó ízléssel alakították ki.

A könyvtárszobában nappal olvasgathatunk, esténként pedig odahúzódhatunk a meleget adó kandalló mellé, amelyben vidáman ropog és pattog a tűz.

align=right A vendégek itt szinte úgy érzik, saját kastélyukba érkeztek, ahol a személyzet mindenben rendelkezésükre áll, sőt a kívánságaikat hamarabb kitalálják, mint ahogy képesek lennének azt megfogalmazni. A vendég attól még otthonosabban érzi magát, hogy a főépületben kevés szoba szoba és lakosztály található, így minden adott, hogy családias légkörben töltsük szabadidőnket.

A hotel alagsorában található wellness-részleget indonéz stílusban alakították ki. A szaunák és a jacuzzi segítségével könnyen ellazulhatunk, a gőzfürdő relaxáló hatását a párában úszó fények és a kellemes, halk zene teszik teljessé. Az itt töltött pihenést a diszkréten odakészített friss, hűs limonádé teszi még harmonikusabbá, a Távol-Keletről érkezett masszőr kezei alatt pedig megszabadulhatunk a hétköznapok feszültségeitől.

Az étterem a vendéglátás legjobb hagyományait követi: figyelmes kiszolgálás, ízléses teríték, különleges, egyedi ízek nemes italokkal kíséretében. Nemcsak a környék borászainak legjobb ajánlataiból válogathatunk, de a világ minden tájáról választhatunk finom nedüt. Ha a borospincék hangulatára vágyunk, kérésre vacsoránkat ott is elfogyaszthatjuk. Az ötórai tea eredeti hangulatát a szamovár, a kecses porcelán készlet és frissen készített sütemény adja. A reggeli rántottát friss házi tojásból készítik, az eper lekvárt a szálloda a saját terméséből tradicionális módszerekkel főzi be. Az ebédkor felszolgált levest saját biokertükben, vegyszert sosem látott ropogós, friss zöldségek felhasználásával készítik, a sajttálon pedig házi készítésű kecskesajtot kóstolhatnak az ínyencek.

align=left A szálloda kertjében található úszómedence nemcsak nyáron ígér kellemes órákat, de akár télen is megmerítkezhetünk benne, hiszen a helyben feltörő termálvíz megfelelő hőmérsékletet biztosít a hűvösebb napokon is. A kastély egyik kuriózuma, hogy ezt a termálvízet használják az épület fűtésére is.

A ház igazi különlegessége a kastélykert hátsó részében található eredeti finn Kelo szauna, amely az európai testkultúra hagyományát kínálja a vendégeknek. A felhasznált faanyagok Lappföldről származnak, a kellemes fenyőgyantát végig élvezhetjük odabent. Mivel a szauna este 11-ig áll a vendégek rendelkezésére, így az esti órákban a bennsőséges nyugalom minden vendég számára megadatik. A szauna mellett, a náddal szegélyezett tó partján meleg termálvizes dézsát helyeztek el, ahol a teljes ellazulást semmi sem zavarhatja. A vendég a végtelen csend és a béke állapotában pihen.

align=right A Hertelendy kastélyszálloda vadászati szempontból az ország talán legjobb területén található. A somogyi erdők és mezők vadban gazdag, háborítatlan környezete ideális helyszíne volt a főúri vadászatoknak. Manapság nemcsak belföldről, hanem egész Európából érkeznek a kaszói vadászközpontba a sport szerelmesei.

A szálloda a kikapcsolódás számos változatát kínálja vendégeinek. A közelben lévő golpálya mellett a skeet lövészet szerelmesei is versenypályán gyakorolhatnak. A kezdők gyakorlott oktató vezetése mellett ismerkedhetnek meg a sporttal.
align=left A szálloda gyönyörű parkjában teniszre, íjászatra és biciklizésre is van lehetőség, de horgászaton és hőllégballonos repülésen is részt vehetnek a vendégek. Külön meg kell említeni a szálloda saját lovardáját, ahol a fajtája szerint is nyugodt, barátságos lovakkal ismerkedhetünk és hódolhatunk a lovas élményeknek. Nyáron hintón járhatjuk be a környéket, télen lovasszánnal tehetünk hangulatos kirándulást.

Hertelendy Andor kastélya már az 1900-as évek elején is a térség kiemelkedő létesítménye volt, nem csak építészeti igényessége, de sokszínűsége miatt is. Ezt a hagyományt viszi tovább a szálloda a XXI. században is. Aki csak egyszer is megszáll a Hertelendy Kastélyban, legközelebb már szinte családtagként tér vissza, hiszen azt a személyes figyelmet kapja, amelyben a kastély urai részesültek a század elején.